tisdag 25 juni 2024

Kyleffekt

Desto mindre hår jag haft kvar desto mer fascinerad har jag blivit över vilken otroligt stor skillnad det gör för avkylningen av huvudet och därgenom hela kroppen.

Nu för tiden rakar jag "helt" dvs rakt på med maskinskären utan någon mm-distans. Och gosse blir skallen avkyld!

Även på sommaren behöver jag ofta ta en tunn merinomössa under hjälmen. Hjälmen från specialized har otroligt bra ventilation så det formligen flödar luft över skallen. Blir kallt redan vid måttliga temperaturer. 

Detta har fått mig att fundera: Varför är det itne fler som tävlar och elitsatsar som nyttjar detta? Att raka skallen inför ett VM eller SM eller sin huvudtävling känns som en liten uppoffring gentemot mycket annat folk är beredda att göra för att förbättra sin prestation?

Folk sitter med isvästar på uppvärmingen samtidigt som de har ett värmade hårsvall under hjälmen!?

Jag tänker att även tjejer har ju en stor värmefatkor i detta. Tänk Jolanda Neffs hår, det lär ju va som att jag kör med pälsmössa under hjälmen i 30 grader värme.

Nu är det väldigt lätt att inte vara sentimental kring hår när genetiken gjort valet åt en, som för mig, Nino, och många andra. Men det är inte bitterhet som fått mig att tänka på detta. Men är lite förvånad att detta inte nyttjas av fler, givet att värmen och förmågan att få bort värme från kroppen är en enorm faktor i prestation!

Jag märker själv en STOR skillnad nu med heltrakad bara från den tiden då jag har jättekort, men ändå hår. Så det där absolut sista gör ju flödet mycket bättre också misstänker jag. 

Tänk på det nästa gång ni är hos frisören! (som dessutom inte behövs, vilket sparar massa pengar till prylar)




--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

onsdag 19 juni 2024

Strava-fight

Det var en satsande cyklist här i Skellefteå, Emil Nyman, som ville provocera fram en strava-fight!
Han tog ett KOM från mig, och bara det som de flesta vet räcker ju för att provocera. Men sen döpte han passet till något i stil med "Provocera Johannes" och då kändes det som meddelandet gick fram!

Han är dock i bra form nu och blev tex trea i Kraftloppet, medan jag själv är lite på dekis och såklart inte kan leverera samma tider som jag kunde 2021-2022. Men som tur var var segentet i fråga ett KOM jag tog tidigare, medan jag fortfarande blev bättre. 


Men jag var som sagt väldigt osäker på att kunna klara det, och lite så där smånervös innan jag skulle ut på passet. Både för att jag inte riktigt har de där maxningar i mig nu men också för att man inte vet om de kommer räcka. 

Jag hade en period tyckt bakdämparen kändes lite slapp och som jag hade punka ibland. Hade aldrig kollat trycket sedan servicen och insög snabbt anledningen när jag koppla in pumpen. 122 PSI! Jag brukar ligge på 160 psi så efter att jag tryckt i till rätt tryck blev det en helt annan respons i hela cykeln och rätt balans. Dumt att ta så länga utan att kolla =)

Segmentet är kring 3 minuter med lätt motlut särskilt på slutet, men en något teknisk men ändå rätt "trampig" stig. Den har blivit bredare med åren så det är lättare att hålla räta linjer osv. 

Gick ut rejält hårt då jag vet att jag kan ta lite tid när stigen är som mest trixig. Matade på men känner att jag knappt gjort någon maxning i år än. Inte van att ligga och tugga taggtråd. När jag kom till kraftledningen efter ca 1:45 stumnade benen rejält och de kändes riktigt stumt mot slutet. Men jag hoppades bara skadan skulle vara gjord i den flacka delen och att bara jag höll ut så skule de räcka. Slet mig upp och visst räcktee det. Så nu har jag tagit tillbaka den där åtminstone. Men var rejält krokig efteråt och blodsmak m.m.

Men de var en bra väckarklocka att köra just maxningar, det har ett otroligt träningsvärde tror jag! Och vilket sätt är bättre än just med segment?

Även om jag inte längre kan slå mina gamla rekord så kan man alltid fightas för att hålla samma nivå som året innan. Men det är lätt när man inte direkt har tävlingsplaner att intervallerna blir lite "bekväma". "Det här är träning också, det räcker, jag ska ju inte tävla, jag tål itne att köra hårt nu, jag har dålig återhämting osv osv osv". Gäller att slå bort vekheten!




--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

söndag 16 juni 2024

Efforts och Gopro

Sommaren rullar på!


Barnen körde Kraftloppet här och de hade riktigt kul! Jag själv stod över då jag inte haft något driv i träningen sista månaderna. Man tänker ju alltid att man ska njuta så mycket av att vara på tävling utan att tävla. Men det stämmer inte riktigt, även om man slipper den där direkta oron och ångesten så skavde de ändå rejält. 

Det är ju liksom fel att inte vara med, har kört Kraftloppet de senaste 5-6 åren och att inte köra kändes inge bra ändå. Fast sen att köra loppet när man knappt kört pass över tävlingstiden blir itne så skoj heller. En bana som kraftloppet bygger på att de ska bli racing för att bli intressant och kul. Lite att köra av folk från gruppen, att brygga upp till en grupp framför eller att attackera på stigarna. Men då man knappt har grundfarten så blir det mest bara slira längst bak i gruppen och sen köra 45 km själv, vilket inte lockade. Nåja, får se om man lyckas sköta träningen och psyket bättre till nästa gång. 

Inte bestämt om några fler tävlingar heller, allt fokus är flytten i juli.




Har kommit igång att köra med Gopro-kameran nu, det är riktigt kul och blir en extra grej att fundera på när man är ute.

Ni hittar min youtubekanal med de klipp jag hunnit lägga upp här. Går gärna in och kolla och kommentera och gilla så jag ser om de finns något intresse mer än mitt eget. 


Jag har ockås testat att överlagra metadata som effekt, puls och lutning i ett klipp där jag kör stenhårt (för mig nu) i en 4 minuters klättring:


Det är rätt kul att se effekt och puls. På tävling hade man helst haft med det, däremot så är det rätt meckigt. Det är en mjukvara från Garmin för deras Virb, där kan man lägra över data från .fit-filer, men det är depreciated så funkar knappt, tex kartfunktion för att synca data till film funkar inte. Så kanske inte blir så mycket att använda det. Kolla gärna och säg vad ni tycker? 

Så här såg datan ut med 417 watt i snitt på 4 minuter och som ni ser sjunker W-bal nästan till noll så detta var en rätt bra värdemätare. Backen tar slut sista minuten så det är lite svårt att hålla trycket.





Även gjort några härliga utförssegment tex "Björnnästen till scouterna":

Tanken är nog att köra mycket sånna fina stig avsnitt, men sen kommer jag också att köra de träningsbanor jag har här runt stan så man kan spana in hela de varven också. Tex WMR-banan. Dock skulle man i många fall helst ha någon som ligger framför då det blir mer för ögonen att titta på.

Jag har också laborerat med stående vs liggande kameravinkel. Med stående ser man mycket bättre för delnign till instagram, men det blir mycket rörigare bild så man blir nästa åksjuk. Med vidvinkel (superview) så trycks bilden ihop och det upplevs mycket mindre stökigt. Men man får väl slänga in lite olika vid olika tillfällen. Tog ett tag innan jag hittade inställningen på vinkeln, den msåte vara rätt mycket mer uppåt än man tänker. 










--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på: