Forskningen är ju tydlig att det ska vara det bästa på gruppnivå och många som kan träning vevar ganska mycket för just polariserad träning, där i princip all intervalltid ska ligga över tröskel för att ge maximal bang for the buck. Samtidigt finns en stor individuell komponent och jag "verkar" svara bra på tröskelträningen hittills om jag tänker på vad jag får ut för kapacitet på mina timmar. Men något annat kanske kan fungera bättre? "Tröskelträning" som ofta används som motpol till polariserad träning i forskning innebär ofta mycket tid strax under tröskel och både lite tid lågintensivt och lite tid högintensivt. Som figuren nedan beskriver.
Tröskelträning vs Polariserad träning |
Jag har börjat analysera mina träningsdata från den gångna säsongen, räknat 1 nov 2018 - 31 okt 2019, och tänkte det vore intressant att studera intensitetsfördelningen lite extra för att förstå hur jag egentligen tränat, för att fundera över hur de kan förändras. Första figuren visar fördelningen mellan pulszonerna under perioden.
Procent tid i pulszoner |
Om samma data istället presenteras i en Polariserad 3 zon modell som används i Golden Cheetah så ser det ut enligt nedan. Den polariserade modellen förutsätter för puls Zon I = 0-90% av tröskelpuls , Zon II = 90-100% tröskelpuls. Zon III = >tröskelpuls. För mig innebär det I = 0-80% HRmax, II = 80-89% HRmax, III = 89-100% HRmax.
% Tid i pulszoner - polariserat. |
Från och med början på juni 2019 så har jag kört med effektmätare (Video: 7 anledningar att träna med effektmätare) och tiden i effektzonerna är fördelat enligt figuren nedan. Effektdata innehåller alltså inte vinterträningen inomhus.
Procent tid i effektzoner 2019 |
Gör jag samma indelning i Polariserade zoner för effektdata så är zonerna Golden Cheetah använder I = <85% CP, II = 85-100% CP, III = >CP. För mig innebär det. I = <289 W, II = 289 - 340 W, III = >340 W.
Intensitetsfördelning i Polariserade effektzoner. |
När det gäller utomhus så tränar jag alltså polariserat. Där ligger jag sällan och gnetar släta 8:or en bit under tröskel. Jag har kört något enstaka pass som tex 4x15 min sweetspot men även små variationer i underlag och kupering gör att effekten varierar upp över tröskel rätt ofta. Att det ändå är 13% i Zon 2 beror mycket på tävlingarna där det blir mycket tid i denna zon.
Inomhus däremot gör jag mer tid strax under eller kring tröskel. Det är ju betydligt lättare när man kommer igång kl 20:30 och är lite halvseg att köra 95% FTP på intervallerna jämfört med köra riktigt hårt varje pass.
Ni kan tro mig när jag säger att jag velat hur jag ska göra med denna information. Tryggheten med det upplägg jag redan kört ett år lockar. Där vet jag ungefär vad jag kan få ut och är säker på att jag kan höja mig ytterligare. Samtidigt är sannolikheten för att polariserad träning är bättre även för mig relativt hög. Det blir rätt stor skillnad i tänk där man då i grundträningen kör väldigt polariserad med enbart lågintensivt eller intensitet över FTP medan jag närmare säsongen istället kan lägga in lite mer längre tröskelarbete/tävlingsfart.
Har bland annat läst på den här gamla godingen prestera mera artikel om polariserad träning. Även den här gamla artikeln som jag hittade när jag gick igenom mina egna länktips: Går det att säga vilka intervaller som är bäst? Mikael Flockhart. talar för detta sätt att träna.
Jag tror faktiskt jag får återkomma med hur jag ska göra när jag släpper mitt inlägg med min Träningsplan 2020. Jag är dock för nyfiken att testa för att inte dra träningen åt det polariserade hållet. Men jag måste fundera hur det ska införas i praktiken, då det blir lite andra intervallvarianter än jag kört mest hittills. Det blir troligen något lägre arbetstid men då på en högre effekt istället. Tröskelintervaller kör jag gärna två dagar på rad och det kan bli tufft med mer högintensiva intervaller, jag får väl testa och se helt enkelt. Men jag kommer ha kvar tröskelintervaller i någon form nu och då också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar