lördag 14 juli 2018

Placering vs FTP på Mörksuggejakten

Ni vet i mitt inlägg Seedning till cykelvasan och lite nörderi för några veckor sedan där jag skissade på drömscenariot att kunna koppla fysisk förmåga direkt mot resultat. Detta för att kunna skapa en kravprofil för vad som krävs för att bli elit, eller vad som krävs för varje nivå egentligen. Nu har Mattias Reck gett en liten intressant pusselbit med information i stil med det jag var ute efter, jag själv är en annan pusselbit...





I mitt populära inlägg Vad krävs för att vinna i långloppscupen? så lade jag egentligen bara ut texten på lite effektdata som Mattias Reck publicerade på instagram. Data var för Dennis Wahlqvist insats under Långa lugnet 2018. Det gav en hint om vad som krävs för att prestera på topp. Nu har Mattias, eller Guided Heroes återigen lagt upp lite effektdata och den här gången från Mörksuggejakten och från 3 av deras coacher alla på olika kapacitetsnivåer. Detta gör att kravprofilen blir tydligare och jag tycker därför det är intressant att lägga ut mina tankar kring detta i text.

Mörksuggejakten i Rättvik är ett av de klassiska långloppen där man nästan omgående ska uppför den rejäla backen till Vidablick och sen avlöser stigar och snabba grusvägar i kuperad terräng varandra. Vi gjorde en jämförelse mellan tre av våra coacher som var med. Conny Björnehall (Tröskel 280W), Fredrik Edin (320W) och Dennis Wahlqvist (350). Alla väger omkring 72 kg. Målet var att ta sig så snabbt som möjligt från start till mål. Dennis var endast 0,35% eller 31 sekunder efter segraren Emil Lindgren på 3e plats. Fredrik var 3,68% eller 5min35sek efter på en totalt 25plats och Conny 13,97% eller 23min44sek efter segraren på 152 plats. Strategin att framföra sitt ekipage, ligger inte enbart i hur hårt du trycker på pedalerna. Tajming att trycka till vid rätt tillfälle, ha ”flyt” över stock och sten samt kunna bibehålla hög fart i kurvorna är minst lika viktigt. En stor del av cyklingen under långloppen genomförs i olika klungor. Självklart vill man gärna hänga på en så snabb klunga som möjligt men ut ur en kurva uppstår lätt en dragspelseffekt samt över krön kan det behövas några kraftfulla tramptag för att komma in på hjul igen. I Analytics kan vi få fram massa intressanta värden, och i just denna artikel tänkte vi titta lite extra på framförallt Dennis och Fredriks data, för trots att Fredrik har högre absolut snitteffekt och W/kg har Dennis kört fortare. Varför och vad är det då som gör skillnaden? En förklaring är att Dennis kan köra riktigt fort när det behövs (snitt över tröskel 488, jmfr med Fredrik 450). Detta är en av orsakerna till att Fredrik inte riktigt hänger med täten över och efter Vidablick, får slå av lite, och sen köra mer på egen hand och ligga på mer hela tiden. Han får betala för den snabba starten, orkar inte med de där extra lilla ’tryckarna’ för att hänga med på hjul och tempoväxla. Fredriks tid i zon1-2 är betydligt lägre än Dennis. Likaså tiden med 0 effekt, dvs när man inte trampar alls. Resultat? Högre snitteffekt men inte lika snabb sluttid. Connys fil påminner ganska mycket om Dennis när vi ser till disponering av loppet dvs mer ’ekonomisk’ körning. #mörksuggejakten #långloppscupen #whatstodaysplan
Ett inlägg delat av Guided Heroes (@guidedheroes)


De jämförde alltså Dennis Wahlqvist, Fredrik Edin och Conny Björnehall. Jag slänger in mig själv där, trots att jag inte har några effektdata. Jag fick även data från en annan medtävlare Christer Dewall. Vi får en bild av placering som funktion av FTP.

Mörksuggejakten 2018
3:an Dennis Wahlqvist, FTP ~350 watt, 72 kg,
NP 327, 0.35% efter vinnare

25:an Fredrik Edin, FTP ~320 watt, 72 kg,
NP 332, 3.68% efter vinnare

61:a Johannes Sikström, FTP ~300 watt, 69 kg,
9% efter vinnare

69:a Christer Dewall, FTP ~300, 80 kg,
NP 291, ~10% efter vinnare

152:a Conny Björnehall, FTP ~280 watt, 72 kg,
NP 263, 13.98% efter vinnare

Är det någon fler som har FTP och placering att dela med sig så skicka gärna en kommentar, eller mail eller instagram, jag kan lägga till med namn eller anonymt för den som vill det.

Gör man en enkel graf av sambandet mellan FTP och placering blir det enligt figuren nedan. Notera att det är alldeles för litet underlag för att ge någon perfekt samband, men jag tror det ger en hyfsad bild av det hela.

Placering som funktion av FTP i watt.
Tittar man istället på FTP uttryckt i w/kg får man en annan bild.

Placering som funktion av FTP uttryckt i w/kg
Tittar man på w/kg så ser man en del intressanta saker.

1. Christer har pga sin högre vikt lägre w/kg jämfört med Conny. Men eftersom loppet är ganska snabbåkt och mycket "slätdrag" så får han ändå en klart bättre placering pga av hans FTP är ca 20 watt högre i absoluta tal. På slät mark spelar absolut effekt mer roll än w/kg. På de flesta långlopp är det därför troligen så att man framför allt behöver hög absolut FTP.

2. Man ser också att eftersom jag är lättare än Fredrik så har jag nästan lika hög w/kg, men blir ändå 40 placeringar efter av samma anledning som punkt 1. På platten spelar det mindre roll. Sen verkar det misstänkt att Fredrik i själva verket har en högre FTP än 320 w. Att ha en NP på 332 i 2.5 h med en FTP på 320 w låter annars helt otroligt hårt.

Generallt kan man nog säga att på långloppen är absolut FTP viktigare än w/kg. Kör man däremot XCO eller betydligt backigare lopp så kan w/kg ge mer utslag. Även om det finns någon längre brant backe i avgörande skeede i loppet. I mörksuggan är den precis i inledningen och allt händer efter backen. I tex tolvtjärnsloppet var det en mer avgörande backe där w/kg blev viktigt.

Det som var mest intressant var att Dennis och Fredrik hade väldigt liknande nivå på snitteffekten, Fredrik hade till och med något högre snitt. Dennis hade högre snitteffekt på sin tid över tröskel, som det står i inlägget, 488 vs 450 watt för Fredrik. Det visar bara att det är väldigt viktigt att kunna leverera väldigt hög effekt upprepade gånger för att hänga med, men kan man väl det så blir snitteffekten ungefär den samma som 20 placeringar längre ned, där de kanske kör lite jämnare. Det är förstås så man måste köra för att bli av med folk i täten, skulle de bara göra ett jämt hårt tempo skulle säkert alla topp 25 kunna åka i samma klunga hela vägen. Men attacker är ett sätt att skilja angarna från vetet. När man dragit 700-800 watt i 10-20 sekunder ett par gånger så stumnar benen rätt snabbt skulle jag tro.

Både Dennis och Conny hade ungefär samma mängd tid över tröskel, typ 35-38%. Fredrik däremot hade hela 47% tid över tröskel, vilket tyder på sjukt hårt race. Han gick med som topp 10 uppför backen för att sedan släppa lite starka ryggar under loppet, inte helt olikt den resa jag själv gjorde, fast han var längre fram hela tiden bara. Jag hade 20% av tiden över tröskelpuls, vilket antagligen korrelerar ungefärligt mot att ha ungefär 35% av tiden över tröskeleffekt. Det är ungefär samma förhållande som de övriga har mellan effekt och puls. Man kan också notera att varje mindre ökning av FTP ger stort antal placeringar vid lägre FTP, medan det sedan blir tightare och tightare i toppen. Och där krävs det också mer än bara FTP.

Så målet framåt blir för mig att öka FTP i alla fall 5% och att till det lägga ökad kapacitet för upprepade attacker i utmattat tillstånd. Låter enkelt, eller hur? =) Oj, så mycket jobb. Tur vintern är lång ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar